top of page
V NOVI MODERNI HIŠI

Notranjost enodružinske hiše temelji na osnovnih zakonitostih kakovostnega bivanja. S premišljeno razporeditvijo pohištvenih elementov ter uporabo kvalitetnih naravnih materialov nam je skupaj z naročnikom uspelo ustvariti trajnosten ambient, ki ne temelji na trendovski muhavosti in bo posledično čez desetletje ali dva enako aktualen kot danes.

Izrazito odprta notranjost sledi vzoru zabrisanega kontrasta in obiskovalca nagovori neposredno. Že iz predprostora se odpre pogled na bivalno pritličje, ki deluje simetrično, saj se nahaja ob straneh stopnišča, umeščenega v središče prostora. Nastopne plošče so iz hrastovega lesa, steklena ograja pa je vpeta na tehnicistične jeklene nosilce. Celotna konstrukcija vnaša v domovanje dinamičnost, umestitev stopnišča na dotično mesto pa med drugim odraža težnjo po maksimalnem izkoristku prostora, saj tlorisno ni ločeno od ostalih prostorov, poleg tega pa je funkcionalno izrabljen tudi prostor pod njim. S centralno postavitvijo tako etažo prepolovi ter hkrati ustvarja krožno strukturo prehajanja med polovicama. Pozornost nedvomno pritegne okrasen kuhinjski paravan, narejen iz črnih, razgibano postavljenih vertikal, ki zmehčajo linearno strogost interjerja.

V hodniku, ki je obenem tudi garderoba, preseneti energičen odtenek rdeče stene, v enaki barvi pa so tudi vrata, ki vodijo
v prostorno kopalnico. Ta je odeta v rjave tone, s kovinskim sijajem keramičnih ploščic, ki se v vsej svoji razsežnosti razkrijejo šele ob vgrajeni osvetlitvi, katere modrikasta svetloba s hladnim spektrom poskrbi za umirjenost in eleganco.

Revija H.O.M.E., ALeksandra Zorko: Drzna preprostost

Arhitektura:

Gaber Jovanovič arhitekti

Izvedba: 2014

 

Ekipa:

Petra Gaber Jovanovič

Sašo Jovanovič

Tomaž Mesarič

Fotografija:

Miran Kambič

Publikacije:

bottom of page