POSODOBLJENO ŽIVLJENJE

Prenova stanovanj v starejših stanovanjskih hišah je pogosta, saj so te večinoma kakovostno zgrajene in postavljene na zanimivih lokacijah, a vseeno zastarele za današnje navade in način življenja. Takšno je bilo tudi 97 kvadratnih metrov veliko stanovanje v večstanovanjski hiši neposredno pod grajskim hribom v Ljubljani. Stanovanje je bilo kljub veliki kvadraturi brez večjega bivalnega prostora, nepretočno in zato dokaj neprimerno za tričlansko družino – potrebno ga  je bilo posodobiti in prilagoditi novemu načinu življenja.

Nastali so veliki in zračni prostori, ki omogočajo poglede skozi celo stanovanje. Različni nameni in funkcije se v prostorih prepletajo ter po potrebi tudi spreminjajo.  Meje med skupnimi prostori so večinoma zabrisane s pozorno oblikovanimi medprostori. Povezovanje kuhinje, jedilnice ter dnevne sobe in knjižnice v en prostor so zahteve sodobnega življenja, ki mu šele s prepletom programov omogočimo, da zares zaživi v različnih situacijah.

Barve in materiali se kontrastno dopolnjujejo ‒ antracitna nasproti bele in bež ter v kombinaciji z različnimi tipi lesa, na primer s hrastom in orehom. Nekatere stene so odete v živahno barvo maline, ki se lahko čez nekaj časa nadomesti s katerim koli novim odtenkom.

Estetika stanovanja skozi čas skupaj z uporabniki raste in se spreminja. Stanovanje je zato zasnovano kot kolaž barvnih in materialnih sklopov, kjer z dodajanjem ali odvzemanjem elementov ne rušimo celote. Poseben pečat stanovanju dajejo izbrani kosi pohištva in umetniška zbirka lastnikov.

Arhitektura:

Gaber Jovanovič arhitekti

Izvedba: 2014

 

Ekipa:

Petra Gaber Jovanovič

Sašo Jovanovič

Tomaž Mesarič

Fotografija:

Matevž Paternoster

Revija DELO IN DOM, Aleksandra Zorko: Posodobljeno

Publikacije: