top of page

Naše predstave o življenju so pogosto prežete s številnimi manjšimi, včasih tudi skritimi prepričanji in pričakovanji o toplem povezovalnem prostoru okoli sodobnega ognjišča. Družina v današnjem času skupaj preživi dve, tri ure na dan in prav okrog kuhinje oziroma priprave hrane se dogaja večina aktivnosti. Zato je v središče hiše postavljen delovni otok s kuhališčem.

Pri zasnovi smo izhajali iz želje lastnikov po čim bolj svetlih in toplih prostorih ter uporabi naravnih materialov. Slednji so praktični tudi zaradi akustike in vzdržljivosti, kar je pri družinah z majhnimi otroki zelo pomembno. Tako je za talno oblogo izbran hrastov parket, ki je krtačen, beljen in oljen. Iz hrastovega lesa so izdelane tudi stopnice in ograje pa tudi preostali leseni deli po hiši (na primer jedilna miza) so iz omenjene vrste lesa. Naravni materiali so kombinirani z belo barvo, veliko pozornosti pa je namenjeno indirektni osvetlitvi, ki omogoča lesu naravni izraz.

Premišljena povezava notranjih in zunanjih prostorov omogoča zaznavanje širšega prostora in s tem ustvarja občutek večje razsežnosti uporabne površine. Svetli odprti prostori, naravni materiali, premišljena osvetlitev in poudarjeni detajli so glavne značilnosti, ki dajejo bivanju v leseni hiši poseben značaj.

SREDIŠČE ŽIVLJENJA

Revija DELO IN DOM, ALeksandra Zorko: Hiša za mlado družino

Arhitektura:

Gaber Jovanovič arhitekti

Izvedba: 2015

 

Ekipa:

Petra Gaber Jovanovič

Sašo Jovanovič

Nina Minjevič

Fotografije:

Mateja Jordovič Potočnik

Publikacije:

bottom of page